Ντοκιμαντέρ-αφιέρωμα στον ιστορικό δεξιοτέχνη του μπουζουκιού και τον πρώτο μπουζουξή που έπαιξε στο Ηρώδειο 17 χρονών, τον Γιάννη Μωραΐτη.

“Φρουρός του μπουζουκιού” όπως λέει κι ο ίδιος και συμπληρώνει «μένω τελευταίος να κλείσω την πόρτα».

Ο ανήσυχος χαρακτήρας του τον έφερε δίπλα σε μεγάλους συνθέτες, τραγουδιστές και μουσικούς όπως: τον Βασίλη Τσιτσάνη, Μάρκο Βαμβακάρη, τον Γιώργο Λαύκα, τον Γιάννη Παπαϊωάννου, την Σωτηρία Μπέλλου, την Καίτη Γκρέυ, τον Στράτο Διονυσίου, τον Στέλιο Καζαντζίδη, τον Γιώργο Νταλάρα, την Πόλυ Πάνου, την Άντζελα Δημητρίου, την Χάρις Αλεξίου και πολλούς άλλους.

«Η ιστορία της ρεμπέτικης και λαϊκής μουσικής ζει ανάμεσά μας» αναφέρει στο ντοκιμαντέρ η mezzo soprano Αλεξάνδρα Γκράβας για τον Γιάννη Μωραΐτη.

Χαρίζοντας μας τον μοναδικό “αλήτικο” τρόπο παιξίματος του μπουζουκιού, όπως το χαρακτηρίζουν οι άνθρωποι “του συναφιού”, ο Γιάννης Μωραΐτης διηγείται στον φακό την πάνω από εξήντα χρόνια συναρπαστική μουσική διαδρομή του.

Ο Γιάννης Μωραΐτης με το μπουζούκι του έχει ταξιδέψει σ’ όλο τον κόσμο την ελληνική μουσική και αναπολώντας το παρελθόν του, δηλώνει παρών κι έτοιμος για δράση ανά πάσα στιγμή.

Παίζει ασταμάτητα μπουζούκι από το πρωί, κάνει πρόβες και περπατάει ακατάπαυστα.

Καταγράφοντας με την κάμερα την καθημερινότητά του και τις δράσεις του, εύκολα θα διαπιστώσει ο θεατής, εκτός βέβαια του μοναδικού του ταλέντου, ότι ο Μωραΐτης είναι ένας ευχάριστος και πολύ αγαπητός άνθρωπος, έχει πολλούς φίλους και αμέτρητους θαυμαστές. Τους αγαπάει όλους και για όλους έχει να πει μια καλή κουβέντα. «Θα μπορούσα να ήμουν και καλύτερος άνθρωπος. Έτσι θα γινόταν και η κοινωνία μας καλύτερη», λέει χαρακτηριστικά.

Αυτό το μονοπάτι της ζωής ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια ο Γιάννης Μωραΐτης κι αυτό το μονοπάτι θα συνεχίσει.

Η αυθεντικότητα που διακρίνει τον Γιάννη Μωραΐτη έγινε «εργαλείο» της Κατερίνας Πανταζοπούλου που σκηνοθέτησε το ντοκιμαντέρ και κατέγραψε τη ζωή του «τελευταίου φρουρού του μπουζουκιού, του τελευταίου ρεμπέτη μπουζουξή».

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Κατερίνα Πανταζοπούλου

Επιλογή γλώσσας

English